Wie is Klaas Jan

Vijftien jaar geleden kwam ik op een scheepswerf terecht als stageloper. Ik had al vaker klusjes gedaan aan schepen maar dit was het echte werk! Anderhalf jaar later begon ik als zzp’er. Ik heb op verschillende werven en bij baggerbedrijven gewerkt en heb hierdoor veel ervaring opgedaan in het vak ijzerwerken.

Vanaf 2008 kreeg mijn eigen bedrijf vaste vorm, met een werkplaats en een kade in Harlingen. Vanaf dat moment kan ik, naast onderhoud- en reparatiewerkzaamheden, ook grotere projecten aannemen. Nu heb ik 2 vaste medewerkers en huur ik ervaren zzp’ers in waarmee ik regelmatig oude historische schepen verbouw tot de mooiste woonschepen.

Wonen op het water

Ik heb zelf een luxe motor gehad en er op gewoond. Dit schip had in de jaren ‘90 voor ‘t laatst vracht gevaren en was al jaren niet bewoond. Zo heb ik geleerd om een schip bewoonbaar te maken en mee te varen.

Zeilen

Mijn grote hobby is zeilen. Sinds 2001 ben ik bemanningslid op skûtsje Eelkje 2 die mee zeilt in de A-klasse van de IFKS. In 2004 heb ik m’n eigen zeilpraam gebouwd waar ik graag wedstrijden en dagtochten mee vaar.

Leiding droogdok

In 2005 werd ik gevraagd om de leiding te nemen op een droogdok in de stad Groningen. Dit heb ik drie jaar lang gedaan. Hier leerde ik veel over keuringen en aankoopkeuringen van onderwaterschepen.